top of page
Foto van schrijverMelanie

Stirling - Wallace Monument

Een verhaal vol passie wordt met trots verteld over William Wallace, wellicht bekend van de film Braveheart (1995)


De beroemde bezienswaardigheid van Stirling staat boven de velden waar William Wallace zijn troepen naar de overwinning leidde in "The Battle of Stirling Bridge" en vertelt het verhaal van de patriot en martelaar die de nationale held van Schotland werd


Informatie excursie

Duur: max 60 minuten Kosten vanaf: €12,81 p.p. £10,75 p.p. Wanneer: 09:30 uur - 18:00 uur Elke dag geopend, 7 dagen per week. Tip! Van te voren online reserveren.


Het National Wallace Monument is gemakkelijk te herkennen vanuit de meeste delen van de stad. De 220ft toren domineert de skyline van Stirling sinds de voltooiing in 1869.

Adres: Het is gelegen aan Hillfoots Road, Causewayhead, Stirling FK9 5LF.


Website: https://www.nationalwallacemonument.com/ Boek hier online je tickets excursies Tripadvisor meer informatie Travellers Choice Award 2022 Type: Geschiedenis


Een bezoek aan Schotland is niet compleet zonder een bezoek aan The National Wallace-monument

Monument - 1818

Het National Wallace Monument is een van de meest karakteristieke monumenten van Schotland. De prachtige 220ft toren eert de beroemde Schotse krijger - Sir William Wallace. Het duurde acht jaar om te bouwen en werd volledig gefinancierd door bijdragen van het publiek van in totaal meer dan £ 15.000.

Ongeveer 80.000 mensen kwamen vanuit heel Schotland en daarbuiten naar de stad Stirling om de ceremonie van het leggen van de eerste steen bij te wonen.


In het Victoriaanse tijdperk was er een toegenomen belangstelling voor het verleden van Schotland en de wens om monumenten te bouwen voor beroemde Schotten. Al in 1818 werd gesproken over een nationaal monument ter nagedachtenis aan de held van Schotland - William Wallace. Ook over de locatie was veel discussie, waarbij zowel Glasgow als Edinburgh naar voren werden geschoven. Uiteindelijk werd Stirling gekozen omdat het de locatie was van Wallace's grootste succes.

William Wallace - 1270-1305

Er is weinig bekend over de echte William Wallace. Men dacht dat zijn vader Malcolm Wallace heette, maar het persoonlijke zegel van William Wallace draagt de naam Alan. Wallace had meer dan waarschijnlijk eerdere militaire ervaring, zijn persoonlijke zegel suggereerde dat hij mogelijk een boogschutter was.


De eerste daad waarvan bekend is dat deze door Wallace werd gepleegd in de Onafhankelijkheidsoorlogen was in mei 1297 toen Wallace William Heselrig, de sheriff van Lanark, vermoordde. Hij bleef rebelleren en voerde een reeks invallen uit in de laaglanden en het grensgebied. Veel mannen stroomden naar zijn zaak. Wallace zou uiteindelijk samenwerken met andere rebellen zoals Andrew de Moray.


Op 5 augustus 1305 werd hij door een aan de Engelse koning loyale Schotse ridder uitgeleverd. Hij werd veroordeeld voor hoogverraad en de executie van burgers en gevangenen. Wallace zei daarop: "Ik kan geen verrader van Eduard zijn, want ik was nooit zijn onderdaan". Wallace was namelijk nog altijd trouw aan John Balliol (koning van Schotland), hoewel deze door de Engelsen gedwongen was af te treden en in Frankrijk in ballingschap was.


Op 23 augustus 1305 werd Wallace in Londen ter dood veroordeeld door hangen, trekken en vierendelen. Hij werd naar zijn plaats van terechtstelling in Smithfield gesleept terwijl burgers hem bespotten, bespuwden en bekogelden. Hij werd opgehangen en vlak voor het intreden van de dood omlaag gehaald. Daarna werd hij gecastreerd, opengesneden en ontdaan van zijn ingewanden, die met zijn geslachtsorgaan voor zijn ogen verbrand werden. Daarna werd het hart uit het lichaam gehaald. Tot slot werd hij onthoofd en gevierendeeld. Zijn hoofd werd op de London Bridge tentoongesteld en zijn kwartieren te Newcastle upon Tyne, Berwick-upon-Tweed, Stirling en Perth.



2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Hooglanden.jpg

TRAVEL BLOG GIRLFRIENDS TRIP TO

scottish highlands

'We haven't been there yet, what could we do?'

bottom of page